St. Andreas 't Grieth Zevenaar

U bevindt zich hier: Home Schutterij Disciplines

Ons koningspaar 2018-2019: Gerard en Ans Polman. Hier op de foto met onze jeugdkoning Koen van Onna.

Onze Jeugdkoning 2018-2019: Koen van Onna

Het woord biel is dialect voor bijl,  bielemannen zijn dus letterlijk vertaald bijlmannen. De bijl is het gereedschap wat elke bieleman bij zich heeft. Vanouds her maakte de bielemannen de weg vrij van obstakels voor de schutterij.

Officieren vormen al vanaf het ontstaan van schutterijen een vast onderdeel van de schutterij en het korps kent een gradatie in rangen.

In  1999 zijn de marketentsters opgericht binnen de schutterij en tegenwoordig zijn zij een vaste waarde binnen de vereniging.

Het bestuur van de schutterij bestaat sinds de oprichting in 1906 en dient tenminste te bestaan uit vijf personen die door de algemene vergadering uit leden worden benoemd.

Sinds 2000 is de senaat toegevoegd als zelfstandige discipline binnen de schutterij. Het Latijnse woord voor Senaat, Senatus is afgeleid van senex, dat oude man betekent. Letterlijk betekent 'senaat' zoiets als 'raad van ouderen'. Echter in het geval van de schutterij betreft het een groep leden die specifieke kennis hebben, bestuurlijk, in functie of in een commissievorm. Zij kunnen feedback geven uit hoofde van zijn/haar vroegere functie(s) binnen onze vereniging.

Op 4 april 1986 is het tamboerkorps van Schutterij St. Andreas Grieth-Zevenaar opgericht. Het was weliswaar een klein korps, maar St. Andreas had tenminste eigen muziek. Het tamboerkorps is middels een tamboer-lyra korps langzaam aan uitgegroeid tot een Malletband.

Het vendelen is een eeuwenoude traditie,  bij allerlei gelegenheden speelt ook nu nog het vendelen een grote rol. Met name bij een serenade en bezoeken aan schuttersbogen wordt er een vendelhulde gebracht.

Het huidige keurkorps is in 2000 opgericht binnen de vereniging. De groep is ontstaan doordat een groep bestaande schutters met de `witte boks` vaker wilden deelnemen aan activiteiten dan alleen met de kermis of schuttersfeesten. Zij wilden zich dan ook onderscheiden door bij andere activiteiten geüniformeerd aanwezig te zijn.

Enkele enthousiaste schutters van de schutterij hebben in  1954 de schietverenging opgericht genaamd, Schietvereniging St. Hubertus Zevenaar.

Locatie

  • Oude Doesburgseweg 1
    6901 HG Zevenaar, Nederland
  • (0316) 524 397